Slimme Automatische Badkamer Verlichting

Yeelight slimme verlichting

Heb je al eens voorgehad dat je in het midden van de nacht naar het toilet moet en verblind werd door de badkamer verlichting? Met slimme automatische badkamer verlichting is dat verleden tijd! In de ochtend en avond heb je normaal licht, ’s nachts is het licht gedimd, en je hoeft er geen vinger voor uit te steken.

Wat gaan we doen:

 • Badkamer verlichting die automatisch aan en uit gaat installeren
 • Verlichting intensiteit instellen op basis van uur van de dag of stand van de zon

Benodigdheden

We gebruiken hiervoor het volgende:

Heb je nog geen Zigbee hub van bijvoorbeeld Philips Hue of Ikea Tradfri? Dan heb je volgende opties:

Deze USB stick kan je met behulp van de Debugger herprogrammeren met de nieuwste software om Zigbee apparaten aan te sturen. Hij werkt heel goed samen met software zoals zigbee2mqtt die honderden Zigbee devices ondersteunt en de link met Home Assistant vormt.

Deze officiĆ«le Xiaomi Zigbee hub kan je gebruiken als Zigbee gateway maar ook als alarm, nachtlampje, … Hiervoor heb je geen debugger nodig en hoef je geen zigbee2mqtt software te gebruiken om te kunnen praten met Zigbee apparaten. Connectie met Home Assistant gebeurt via de HomeKit bridge.

Instellen van de toestellen

Stap 1. Home Assistant

Heb je nog geen Home Assistant up and running op je Raspberry Pi? Bekijk dan zeker even deze tutorial om je installatie van Home Assistant Operating System correct uit te voeren. Heb je vragen bij de installatie? Laat het ons gerust weten en we helpen je verder!

Stap 2. Yeelight installeren

Zodra je je Xiaomi Ceiling Light verbonden hebt met de netstroom (als je hier geen ervaring in hebt, laat dit door een vakman uitvoeren!) kan je de Yeelight app installeren op je smartphone (iOS en Android). De app zal je Yeelight lamp terugvinden, ga naar de opties en zet de optie “LAN Control”. Hiermee kunnen we onze lamp via de app en op het lokale WiFi netwerk aansturen via Home Assistant.

Stap 3. Home Assistant Integratie

Installeer de Yeelight Home Assistant integratie, deze zal jouw Yeelight vinden waardoor je je licht kan besturen via Home Assistant, en dus ook via automatisatie scripts.

Stap 4. Bewegingsmelder installeren

Nu gaan we de bewegingsmelder configureren. Afhankelijk of je de USB stick of de Xiaomi Gateway hebt is dit lichtjes anders:

Zigbee USB stick

Voordat we de USB stick kunnen gebruiken moet er eerst de correcte software (firmware) op geprogrammeerd worden. Deze tutorial legt je uit hoe je dat kan doen. Daarnaast installeer je zigbee2mqtt op je Raspberry Pi computer, de gemakkelijkste manier is via een Home Assistant add-on. Als je het liever zelf beheert vind je hier de uitleg.

Xiaomi Gateway

De Xiaomi gateway heeft een HomeKit code op de achterzijde, deze kan je gebruiken om de gateway te linken met de Home Assistant HomeKit integratie.

Stap 5. Bewegingsmelder toevoegen aan het Zigbee netwerk

De bewegingsmelder toevoegen in het Zigbee netwerk is zo simpel als vijf seconden het knopje indrukken tot een blauwe LED begint te knipperen. Na een tiental seconden zal jouw sensor zich aansluiten in het netwerk. Voor meer informatie wanneer je zigbee2mqtt gebruikt kan je hier terecht.

Stap 6. Automatiesatie instellen

Automations in Home Assistant kan je via de Automation Editor maken. ls je volgende yaml code in een nieuwe automation plakt kan dit je op weg helpen, je vervangt hierbij de namen van de apparaten door hoe ze heten in jouw Home Assistant installatie.

alias: Badkamer Licht Auto aan
description: ''
trigger:
 - device_id: cc695752a1a74cd1a80ab72e93062306
  domain: binary_sensor
  entity_id: binary_sensor.badkamer_occupancy
  platform: device
  type: motion
condition:
 - below: '1'
  condition: numeric_state
  entity_id: sun.sun
  value_template: '{{ state.attributes.elevation }}'
 - after: '6:20'
  before: '23:55'
  condition: time
action:
 - device_id: 70ff6b8161354b6c9ad8617e16ad8378
  domain: switch
  entity_id: light.yeelight_badkamer
  type: turn_on
mode: single

Deze automation zal het licht in de badkamer aanzetten zodra de Aqara bewegingssensor iemand detecteert. Wil je graag wat warmer licht of wat meer of minder gedimd? Dat kan je doen door de action in vorige automation aan te passen naar bijvoorbeeld het volgende:

service: light.turn_on
data:
 brightness: 1
 color_temp: 370
entity_id: light.yeelight_badkamer
Yeelight Slimme Automatische Badkamer Verlichting

Zo, jouw badkamer is weer wat slimmer geworden! Heb je nog vragen of heb jij zelf een nog andere slimme apparaten in je badkamer? Laat het weten in de comments hieronder!

Nog wat tijd over? Hang er nog eentje in je slaapkamer of maak een geconnecteerd weerstation voor enkele euro’s.

Disclaimer: we krijgen een kleine commissie bij elk product dat via een van bovenstaande links is gekocht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.