Tip van de week: Wasmachine Slim Maken

Je kan je huidige wasmachine slim maken met behulp van een paar IoT sensoren. Stroomverbruik alsook vibratie kunnen we gebruiken om na te gaan in welke wasfase de machine zich bevindt. We leggen je verder uit hoe je deze informatie kan vergaren en gebruiken om bijvoorbeeld smartphone notificaties te krijgen wanneer de was klaar is.

Slimme wasmachine
Je huidige wasmachine bediening

Wat gaan we doen

Een wasmachine in bedrijf verbruikt stroom en trilt bij een zwiercyclus. Met een vibratie sensor en een slim stopcontact kunnen we deze informatie gaan opvangen. Wanneer het stroomverbruik quasi naar nul gaat weet je bijvoorbeeld dat de machine klaar is, als je veel trillingen kan waarnemen dan is ze bezig met zwieren van je was.

Een nuttige toepassing is een notificatie naar je smartphone sturen via Home Assistant zodra de wasmachine klaar is met het programma zodat je direct je was kan gaan drogen.

Wat heb je nodig

Je hebt helemaal niet zoveel nodig om je wasmachine slimmer te maken dan hoe ze vandaag werkt. Je hebt de keuze om een of beide apparaten aan te schaffen! Deze gebruiken wij:

Installeren van het systeem

Vibratie sensor

Je kan de vibratiesensor op de zijkant of op de bovenkant van je machine plakken, de sensor heeft op de achterzijde dubbelzijdige 3M tape die je daarvoor kan gebruiken. Voeg de sensor toe in je Zigbee netwerk (Hoe maak ik een zigbee netwerk?) en hij zal tevoorschijn komen in je Home Assistant server. Nu maken we een nieuwe template sensor:

 - platform: history_stats
  name: Wasmachine Vibrations
  entity_id: sensor.vib_wasmachine_action
  state: 'vibration'
  type: 'count'
  end: '{{ now() }}'
  duration:
   minutes: 10

Deze sensor zal zal het aantal waargenomen vibraties in de afgelopen tien minuten optellen. Dit gebruiken wij om een zwierbeurt in het midden van het programma en die op het einde te onderscheiden. Zodra er een aantal trillingen genoteerd zijn wachten we nog een aantal minuten en sturen we een notificatie uit, zoals in deze automation:

- id: 'wasmachineklaar'
 alias: Alert Wasmachine Finished
 description: ''
 trigger:
 - above: '4'
  entity_id: sensor.wasmachine_vibrations
  platform: numeric_state
 condition:
 - condition: state
  entity_id: input_boolean.wasmachine_programma
  state: 'off'
 action:
 - entity_id: input_boolean.wasmachine_programma
  service: input_boolean.turn_on
 - delay: 00:15:00
 - data:
   data:
    tag: 891
   message: Wasmachine is klaar!
  service: notify.mobile_app_phone
Stroomverbruik meten

De stekker van je wasmachine steek je in het slimme stopcontact dat je op zijn beurt in het stopcontact in de muur steekt. Hiermee kan je in Home Assistant automations gaan triggeren als het stroomverbruik verandert. Een extraatje is dat je kan zien hoeveel stroom de verschillende wasprogramma’s gebruiken.

Heb je zelf nog een nuttige toepassing voor de vibratie sensor of slim stopcontact? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Nog niet klaar met alles slim te maken? Je volgende stop is je badkamer of je garage.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.