Garagedeur slim maken – goedkoop en eenvoudig

Heb je een garagedeur of garagepoort met een motor? Je hebt hoogst waarschijnlijk een afstandsbediening die enkel werkt als je in de buurt bent van je garage. Binnen is er dan een knop om je garagedeur open en dicht te laten gaan, maar wat als je graag je garagedeur voor de pakjesbezorger wil open doen wanneer je niet thuis bent? In deze post leggen we je uit hoe je een garagedeur slim kan maken met een paar goedkope oplossingen en met behulp van Home-Assistant.

Slimme Garagedeur
Maak deze garagedeur slim!

Optie 1. Slimme relais achter de schakelaar of de motor

Garagedeur motoren hebben naast draadloze aansturing met je afstandsbediening ook een bedrade optie. Als je al een schakelaar hebt die de motor van de garagedeur aan laat gaan kan je hier een slimme relais achter plaatsen:

De motor wordt aangestuurd door de 2 contacten kortstondig kort te sluiten. Door de input en output aan te sluiten op de slimme relais kan je je motor schakelen.

Dankzij de bijgeleverde sensor als je de LoraTap relais koopt weet je ook op elk moment of je garagedeur open of dicht is. Als je voor de Shelly1 optie gaat kan je een Zigbee Xiaomi Aqara deur/raam sensor gebruiken, meer info over Zigbee lees je in dit artikel.

Optie 2. Draadloze schakelaar aanpassen

Een andere optie om een garagedeur slim te maken is via de schakelaar te ‘hacken’. Onze garagedeurmotor is niet bereikbaar om een relais aan te sluiten. De fabrikant leverde een ‘draadloze wandschakelaar’. Door een NodeMCU V3 WiFi bordje aan te sluiten op de drukknop van de schakelaar kunnen we alsnog de motor aansturen. De software aansturing gebeurt door ESPHome. De code is als volgt:

esphome:
 name: garagectrl
 platform: ESP8266
 board: nodemcuv2

wifi:
 ssid: "WIFI_SSID"
 password: "WIFI_WACHTWOORD"

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:

ota:

switch:
 - platform: gpio
  pin:
   number: D0
   inverted: yes
  id: relay
 - platform: template
  name: "Garage Remote"
  icon: "mdi:flash"
  turn_on_action:
  - switch.turn_on: relay
  - delay: 500ms
  - switch.turn_off: relay

Dankzij de Home Assistant ESPHome integratie zal dit bordje automatisch in je lijst met schakelaars tevoorschijn komen. Een voorbeeldje in Home Assistant met een switch, een open/gesloten sensor en een teller hoe vaak de motor al gewerkt heeft zie je hieronder.

Garagedeur in Home Assistant
Garagedeur in Home Assistant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.