Rolluiken automatiseren voor 25 euro

Veel huizen hebben tegenwoordig een rolluik met een motor die je kan bedienen via een of twee schakelaars (Aan/Uit en Omhoog/Omlaag). Deze rolluiken automatiseren is helemaal niet moeilijk of duur!

Elke ochtend en elke avond moet je op die schakelaar drukken om je rolluik omhoog of omlaag te laten gaan. Ons werd geleerd dat zodra je een actie vele malen moet herhalen, je die beter automatiseert. En dat is wat we gedaan hebben via Home-Assistant.

Niko rolluikschakelaar
Niko rolluikschakelaar

Je kan deze schakelaar en dus je rolluik eenvoudig ‘slim’ maken door achter de sokkel een slimme relais aan te sluiten. Let wel op, sommige motoren gebruiken wisselstroom terwijl anderen ‘stepper motors’ zijn en gelijkstroom gebruiken. In dit artikel gaan we uit van een wisselstroom type.

Kiezen van de juiste slimme relais

Er bestaan veel goedkope geconnecteerde relais, maar niet allemaal kunnen ze overweg met de 220V. Daarom kozen wij voor

Installeren van de relais

Als je geen idee hebt hoe te beginnen, bedenk dan even dat sleutelen aan je elektriciteitsnet gevaarlijk kan zijn: elektrocutie of brandgevaar zijn niet ondenkbaar als je niet alles op een correcte manier aansluit! Laat de werken uitvoeren door een elektricien of iemand met ervaring als je twijfelt. Bij elk werk aan de elektriciteit zet je uiteraard steeds je zekering uit.

Het aansluitingsschema ziet er als volgt uit:

Zoals op de afbeelding aangegeven, mag je enkel een relais installeren als jouw rolluikmotor automatisch stopt zodra het rolluik volledig omhoog of omlaag is om schade te vermijden.

Praktisch om bij de hand te hebben zijn wat Wago klemmen, je zal de 2 ‘Live’ verbindingen van de Shelly zo gemakkelijker kunnen aansluiten op jouw net.

Het leuke aan een Shelly is dat je, naast besturen via WiFi, ook de fysieke knoppen kunt aansluiten. Zo kan je altijd manueel je rolluik nog bedienen zoals voorheen.

Koppelen met Home Assistant

Zodra je Shelly is aangesloten (dubbel en trippel check je bekabeling vooraleer je je zekering terug op zet) brandt er een rood lampje. Download de Shelly app voor Android of iOS en laat deze scannen naar je Shelly. Als de app je Shelly niet vindt, controleer dan even of het rode lampje nog aan is en of je een WiFi-signaal ziet met de naam ‘shelly-ABC123’ waarbij ABC123 een unieke code is voor elke relais.

Zodra je je WiFi-gegevens hebt ingevuld kan je de Shelly in ‘roller shutter’ modus zetten. Een calibratie zorgt er voor dat de Shelly weet wat de positie van het rolluik is en de overspanningsbeveiliging kan opzetten.

Wij zijn fan van alle huis-gerelateerde domotica via het thuisnetwerk te besturen en daarom is het niet nodig om de Cloud functionaliteit te gebruiken als je Home Assistant hebt geïnstalleerd.

Met de Home Assistant integratie ‘Shelly Smart Home’ hoef je zelf geen enkele wijziging in je Home Assistant configuratie te maken. Zodra je het CoAP protocol activeert in je Shelly zal deze automatisch toegevoegd worden.

Nota: Je kan uiteraard ook via MQTT werken; als je dat verkiest, vink dan deze optie aan bij Shelly instellingen.

Shelly in Home Assistant

Leuk is de Lovelace Slider Entity Row plugin, waarmee je een heel simpele, configureerbare balk krijgt die de positie van je rolluik weerspiegelt en waarmee je deze kan veranderen.

Deze rij kan je instellen als je de plugin hebt geïnstalleerd (bijvoorbeeld via HACS), de Lovelace configuratie van bovenstaande rij is:

 - entity: cover.shelly_rolluik
  hide_state: true
  name: Rolluik
  step: 20

Rolluiken Automatiseren

Nu je volledige controle hebt over wanneer je rolluik open of dicht moet gaan alsook wat de exacte positie moet zijn (denk aan half-open), kan je automations maken gebaseerd op bijvoorbeeld het opkomen en ondergaan van de zon.

Gelukt? Nu is het de beurt aan je badkamer verlichting of je bureau!

Reactie (2)

 • KoenV| 1 januari 2022

  Hallo, is de shelly 2.5 te koppelen met een gewone rolluikschakelaar van niko? wat gebeurt er als de schakelaar in de open stand staat en op de app naar sluiten wordt gedrukt? of als de roluik gesloten is geweest en de schakelaar staat nog in de open stand? Moet er dan geen impulsschakelaar worden gebruikt? mvg

  • Devon| 2 januari 2022

   Dag Koen

   Ik heb mijn Niko rolluikschakelaars gewisseld met gewone impulsschakelaars. Je zou de rolluikschakelaar kunnen behouden maar dat gaat niet goed werken als je de output daarvan aan de SW input van de Shelly hangt.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.